Źródła węglowodanów. Np. te bez dużej ilości błonnika: ryż basmati, jaśminowy, kasz jaglana. http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135388.html
miody, dżemy warto zastąpić np. świeżym owocem. Whey zostaw w jednej porcji, max 30g wystarczy, więcej białka w postaci "jedzenia" brakuje tłustych ryb, mięsa. Ważymy przed obróbką termiczną, panierki (co w składzie mają? ) Wymieniaj źródła węglowodanów (kasze, ryże, owoce, więcej warzyw) to samo z tłuszczami (dodaj olej kokosowy, awokado, [...]
miody, dżemy warto zastąpić np. świeżym owocem. Whey zostaw w jednej porcji, max 30g wystarczy, więcej białka w postaci "jedzenia" brakuje tłustych ryb, mięsa. Ważymy przed obróbką termiczną, panierki (co w składzie mają? ) Wymieniaj źródła węglowodanów (kasze, ryże, owoce, więcej warzyw) to samo z tłuszczami (dodaj olej kokosowy, awokado, [...]
Tłuszczy w diecie tak dużo nie masz. Poza tym nie są one dobrze zbilansowane. Duża część tłuszczy w Twojej diecie pochodzi z oliwy z oliwek i ona jest głównym źródłem kwasów jednonienasyconych, możesz dodać jeszcze orzechy włoskie, orzechy makadamii oraz awokado jako ich źródło. Reszta tłuszczy w Twojej diecie pochodzi z produktów nabiałowych [...]
Najlepiej jeżeli sobie sam będziesz wypiekać pieczywo lub masz zaufana piekarnie . Ziemniaki są Ok . Jednak masz jeszcze inne źródła weglowodanow z których możesz korzystać : http://www.sfd.pl/-t1135388.html
Np ziemniaki sa dobre i wartosciowe przy tym;) Mozesz tez uzyc slodkich ziemniakow, sa dobre chociaz ja wole "nasze" Ja uzywam ciecierzycy i soczewicy jalo zrodla weglowodanow, zwyczajnie mi smakuja, tez warto sprobowac. http://m.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Ziemniaki_czy_bataty_Porównanie_okiem_dietetyka-a801.html [...]
A teraz coś po mojemu, na dobry początek dnia: OWSIANKA PO KAROROWEMU: Składniki: Mleko - 2,5 szklanki Płatki owsiane najlepiej "górskie" - cały kubeczek po małej Jogobelli (nie wiem ile to jest ) Otręby - 2 łyżki stołowe Zarodki pszenne - łyżka stołowa Miód - 1 łyżeczka Lecytyna lub zmielone orzeszki ziemne prażone niesolone - 2 [...]
no wiem, ze troche duzo wlasnie. ale w sumie ponizej 3g / kgmc, bo aktualna waga 86kg. na pewno podczas mini cuta zejde z bialkiem w dol wg zalozen systemu, a aktualnie trzymam taki poziom, poniewaz przy 640g czystych wegli zrodla weglowodanow "pochlaniaja" mi spora czesc bialka i malo zostaje na mieso, a ze lubie miecho i staram sie wcinac min. [...]
Cześć Optymalni! :) Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wyższością ŻO nad bardzo popularną w dzisiejszych czasach dietą paleo czy samuraja wzbogaconą o bezglutenowe źródła węglowodanów. Wszystkie te systemy żywieniowe są bardzo podobne do siebie, właściwie różnią się od ŻO tylko wykluczeniem większości czynników antyżywieniowych i mimo [...]
Jest to oczywiste... ale jeśli chcesz tanio, to będziesz musiał przygotowywać to sam. Będziesz potrzebował dosyć dobrze wyposażonej kuchni oraz przede wszystkim wagi kuchennej. Jeśli marzy Ci się dobra forma, to wszystko musi być wyważone, a nie na oko. Przyda Ci się również blender, a jeśli masz więcej funduszy to także urządzenie do gotowania na [...]
Zanim zaproponujemy Ci jakie suplementy czy odżywki warto brać na początek, to jednak należy zacząć od kilku wskazówek związanych z odżywianiem. Dieta czy sposób odżywiania jest głównym elementem odpowiadającym za efekty sylwetkowe. Oczywiście aby mięśnie rozwijały się wymagają one bodźca w postaci treningu. Kiedy taki bodziec im dostarczysz (nie [...]
Wiesz jak się zerknie na przykładowy dzień żywieniowy to powiedzieć, że jest bardzo słabo to nic nie powiedzieć %-) W tym co tutaj wrzuciłeś to masz same cukry proste, utwardzone tłuszcze, cukry w napojach. Żadnego normalnego źródła węglowodanów, żadnego źródła białka, nie masz praktycznie żadnych warzyw. Więc się nie dziw, że nie masz energii na [...]
Wywal ten cukier i daj lepszej jakości źródła węglowodanów. Ryż biały może być elementem diety, ale jaościowo nie jest to zbyt dobry produkt. Daj kasze, ziemniaki, bataty, makarony itp. Masz spory wybór. Z mięs to samo. Nie tylko pierś. Jogurt, szczególnie smakowy to nie posiłek. Wywal go i daj pełnowartościową kolację. Zmieniony przez - domer w [...]
Jak wszyscy doskonale zdają sobie sprawę, węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii w naszej diecie, a energia niezbędna jest to ciężkich treningów, prawidłowego funkcjonowania, a przede wszystkim życia. Dlatego też warto wiedzieć jakie źródła węglowodanów warto wrzucać do posiłków w naszej diecie. Wśród najlepszych źródeł węglowodanów, które [...]
Cześć! Generalnie dieta wygląda całkiem dobrze, aczkolwiek parę rzeczy bym troszkę zmienił. Zamiast kurczaka zastosowałbym wołowinę, ma więcej cynku oraz witaminy B12 jak również profil tłuszczowy jest zdecydowanie lepszy. Nie widzę żadnych ryb, zwłaszcza tłustych, które są pogate w omegę 3. Jeżeli nie przepadasz za rybami możesz suplementować [...]
Gainer, czyli odżywka węglowodanowo białkowa - służyć ma właśnie uzupełnieniu tego typu brakom o jakich tutaj napisałeś. Co innego jeśli ludzie kupują taką odżywkę i liczą na to, że w magiczny sposób, dzięki piciu 1-2 szejków dziennie zaczną (przy słabym, nieliczonym jedzeniu) nagle nabierać masy jak tuczone, hodowane prosiaki....a co innego, jak [...]
Nie są to duże ilości kalorii. Wręcz niewielkie. W takiej sytuacji warto zastanowić się nad kilkoma rozwiązaniami. Jednym z nich jest np. dodatek do diety odżywki białkowej i jakiegoś dobrego pod względem jakości źródła węglowodanów. W ten sposób dostarczysz te składniki odżywcze w dość łatwy sposób, a posiłek taki będzie mniejszy pod względem [...]
Podstawą zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety jest jej odpowiednie urozmaicenie. Stosuje się je nie tylko po to, aby posiłki, które spożywamy, nie nudziły się nam, ale przede wszystkim ze względu na ograniczenie możliwości występowania niedoborów witamin, składników mineralnych, enzymów, czy innych nutraceutyków. Zdecydowanie nie należy [...]
Źródła węglowodanów są nieodłącznym elementem większości diet. Szczególnie tej zbilansowanej. Są one głównym źródłem energii dla naszych mięśni. Wyróżnić tutaj warto: - kaszę (gryczana, jęczmienna, pęczak, bulgur, jaglana), - ryż (parboiled, jaśminowy, basmati, czarny, czerwony, dziki, brązowy), - makaron (durum, pełnoziarnisty, żytni), - [...]